Laten we beginnen met een woordspel. Ik zeg politie. U zegt “combi”. Al decennialang wordt de politiecombi gezien als de emanatie van de politiejob. Het symbool bij uitstek. Automatisch wordt het gaspedaal gelost bij het zien van een combi, dat zit in onze cultuur ingebakken. Automatisch wordt er vol ongeloof schande gesproken wanneer weer eens een combi gemolestreerd wordt in een of andere donkere achterbuurt.

Maar deze keer bevinden we ons niet in één of andere donkere achterbuurt. Neen we zijn in het chique Kortrijk, hometown van onze minister van Justitie , Vincent Van Quickenborne. De minister viert zijn vijftigste verjaardag en nodigt heel wat mensen uit zijn entourage uit om deze heuglijke dag te vieren.

Voor zijn woning staat nog altijd een politiecombi geparkeerd om onverlaten af te schrikken die onze John Wayne zouden willen ontvoeren of iets ergs aan doen. Immers is onze crimefighter volgens de media de belangrijkste flik van het land in de strijd tegen alle vormen van criminaliteit.

Echter volgens het Nieuwsblad laat hij zich toch omringen door ‘foute vrienden’. Deze vonden het nodig om tijdens de festiviteiten bij onze minister, hun hoog water te ledigen tegen het symbool van onze politie, de politiecombi. Nog volgens de pers zou alles netjes gefilmd zijn en zou bij deze natuurlijke daad enige hilariteit tentoon gespreid zijn. De minister, crimefighter zou zelf even een kijkje zijn komen nemen zonder in te grijpen.

Blijkbaar zou er ook proces-verbaal zijn opgesteld en overgemaakt aan het Parket te Kortrijk.

Onafgezien het onderzoek naar dit Belgisch Watergate schandaal zal u begrijpen  dat de vertegenwoordigers van het politiepersoneel dit ronduit een schandalige daad vinden, onze democratische rechtsstaat onwaardig.

U zal mij vragen waarom wij nu al gechoqueerd zijn, enkel door een persbericht? Was onze overheid dat ook niet in het dossier Chovanec? Werd daar het onderzoek afgewacht? Werden daar geen collega’s aan de schandpaal genageld? Werden daar geen grote uitspraken gedaan op allerlei gremia.

U zal opmerken dat de inhoud van de vergelijking niet opgaat en u heeft gelijk. Echter zal u het principe niet ontgaan dat we in deze kwestie niet kunnen zwijgen.

Sommigen zullen stellen dat het hier om enkele mensen gaat die boven hun theewater zijn en dan een domme daad begaan. Wij stellen dat het een aanfluiting betreft van onze politie, geen kaakslag maar eerder een vuistslag voor onze politiemensen. Een daad van gebrek aan enig respect voor de dames en heren in uniform, die elke dag hun best doen om de straten van Kortrijk en bij uitbreiding het hele land zuiver te houden.

Als de feiten waar zijn en als de Minister van Justitie inderdaad ooggetuige was zonder in te grijpen, dan vinden wij dat zijn positie heel wankel is. We laten het aan de politiek over, te oordelen of de politie als instituut in haar hemd gezet is en of er maatregelen dienen genomen te worden .

Alleszins zijn wij van mening dat de politiemensen van alle rang en standen reeds hun conclusies hebben getrokken.

Een Minister van Justitie onwaardig…

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.